Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Bihor » Platoul Carstic Lumea Pierduta
GEKO's WorkGroup Inc.
lumea-pierduta-(platou-carstic)_50a580d2f16b7

Platoul Carstic Lumea Pierduta

Platoul Carstic Lumea Pierdută

Judetul Bihor

 Lumea Pierdută (platou carstic) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situat în județul Bihor, pe teritoriul administrativ a comunei Pietroasa. Rezervația cu o suprafață de 39 ha, se află în zona turistică a Padișului și este înclusă în Parcul Natural Apuseni.

Din punct de vedere hidrografic aici apar două văi: Pârâul Ursului și Pârâul Sec, care au izvoarele apropiate și se unesc în aval delimitând un platou izolat de regiunile din jur. Platoul Lumea Pierdută ascunde în subteran o imensă rețea de galerii active, trădată la suprafață de existența unor doline mascate de vegetație. Două dintre acestea sunt porți de intrare în subteran, prin avene cu verticale spectaculoase, printre cele mai mari în patrimoniul carstic romanesc.

Rețeaua subterană drenează apa din Pârâul Sec, care iese prin izbucul “Izvorul Rece”, situat în limita vestică a platoului, lângă Pârâul Ursului. Pârâul Sec rămâne astfel fără apă. Pârâul Ursului își are izvoarele pe Muntele Gârdișoara. Peștera Căput este colectoarea tuturor apelor din acest bazin hidrografic, având o galerie descendentă în trepte, cu numeroase cascade. Apele sunt drenate spre galeria subterană a Cetăților Ponorului.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

onwaytocoliboalacave

Valea Sighistelului

Valea Sighiştelului Judetul Bihor  Valea Sighiștelului este o arie protejată de interes național ce corespunde …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.