Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Bihor » Pietrele Galbenei
GEKO's WorkGroup Inc.
pietrele-galbenei_50a57ed982d5d

Pietrele Galbenei

Pietrele Galbenei

Judetul Bihor

 Pietrele Galbenei, monument al naturii, alcatuiesc o arie protejata, o rezervatie naturala de tip geologic, situata in judetul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa.

Piatra Galbenei (1.243 m) vazuta dinspre nord, este un versant situat in extrema sudica a Gropii de la Barsa. Partea sudica a versantului insa, este un abrupt calcaros de peste 200 m, cu largi privelişti, strajuind Poiana Florilor.

Sub Pietrele Galbenei se intinde o frumoasa padure de fag in care se decupeaza mici poieni presarate cu adaposturile cosasilor, alcatuind impreuna Poiana Florilor.

Dincolo ele acestea se adanceste intre culmi impadurite Valea Galbenei si afluentii sai, intre care unul despica muntele de vizavi avand in partea superioara o imensa “rana” rosiatica; este ravena numita Groapa Ruginoasa, sapata de lorenti in pieptul Muntelui Tapu, obarsia Vaii Seci, cu numeroase canioane pline de saritori si cascade. In partea dreapta se insiruie cocoasele varfurilor Stirbina, Guinasu si Tartaroaia, ultimul inconjurai de poieni.

Din Valea Galbenei porneste spre stanga valea Luncsoara, care isi are obarsia aproape de Arieseni, sub catunul Cobles, ale carui case se zaresc in zare. Tot in acea directie se vede partia de schi de pe Muntele Vartop, dincolo de care se zareste in zilele senine Varful Curcubata Mare cu releul de televiziune “intepand” cerul. In fine, planul stang apropiat este dominat de Muntele Bortig, impadurit, care coboara in panta destul de abrupta spre Izbucul Galbenei, ascuns de culmi impadurite, dar tradat de o stanca de calcar in forma de portal

Sursa: http://www.acomo.ro/padis/obiectiv-turistic-padis-pietrele-galbenei-z205

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

onwaytocoliboalacave

Valea Sighistelului

Valea Sighiştelului Judetul Bihor  Valea Sighiștelului este o arie protejată de interes național ce corespunde …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.