Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Arad » Dosul Laurului
GEKO's WorkGroup Inc.
20130529-96-92-14-2

Dosul Laurului

Dosul Laurului

Judetul Arad

 Rezervatia naturala Dosul Laurului este o arie protejata din Romania, inclusa in categoria a IV-a, fiind o rezervatie de tip botanic. Se afla in nordul satului Zimbru din judetul Arad, sub administrarea comunei Gurahont.

Rezervatia naturala se intinde pe Valea Lustiului si are o suprafata de 32 de hectare. Este inconjurata de paduri de fag, ulm, gorun, carpen, paltin si mesteacan, padurile intinzandu-se pe putin peste 82 de hectare. Singura cale de acces spre rezervatie este un drum forestier.

Dosul Laurului a fost declarata rezervatie naturala datorita faptului ca o suprafata de aproape un hectar este ocupata de specia Ilex aquifolium, adica de laur. Aceasta arie a fost, la randul ei, declarata monument al naturii, avand un regim de conservare totala. Rezervatia este cu atat mai speciala, cu cat aici este singura zona din tara unde vegeteaza aceasta specie.

Aceasta specie de laur ajunge la o inaltime de cativa metri, iar locul in care se afla reprezinta, conform specialistilor, cel mai estic punct al ariei sale atlantice si cel mai nordic punct al ariei sale mediteraniene. Rezervatia naturala Dosul Laurului a fost mentionata pentru prima data in anul 1883, cand botanistul Simonkai a gasit cateva plante in calatoria sa de aici.

In aceasta rezervatie naturala, laurul a crescut in forma de tufe foarte dese, ingreunand accesul printre plante. Existenta sa in acest loc este legata de cateva legende locale. Una dintre ele spune ca primele plante au fost aduse de contele Jelinski, care a vrut sa impresioneze oamenii locurilor, dar si sa-si ascunda averea in desis. De asemenea, se spune ca atunci cand barbarii atacau aceste locuri, oamenii isi ascundeau bunurile de pret printre lauri.

Avanad in vedere ca Rezervatia naturala Dosul Laurului este o arie protejata, cei care incearca sa o distruga in orice fel (sa rupa plantele sau sa faca orice altceva care sa le pericliteze) sunt amendati aspru.

Sursa: http://dli.ro/rezervatia-naturala-dosul-laurului.html 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

20130329-12-54-75-295px-Plantago_lanceolata_flowers[1]

Rezervatia de soluri saraturate

Rezervaţia de soluri sărăturate Judetul Arad Rezervația de soluri sărăturate este o arie protejată de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.