Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Bihor » Defileul Crisului Repede
GEKO's WorkGroup Inc.
Defileul-Crisul-Repede-Bihor

Defileul Crisului Repede

Defileul Crișului Repede

Judetul Bihor

 Crisul Repede are o lungime de 209 km din care 139 km pe teritoriul Romaniei. Acesta izvoraste din regiunea colinara  a Muntilor Apuseni, mai exact din apropierea localitatii Izvorul Crisului – depresiunea Huedinului de la o altitudine de 710 m. Cu o orientare generala  E-V la contactul cu Muntii Apuseni in Sud, bazinul are un caracter asimetric.
Defileul Crisului Repede intre Suncuius si Vadu Crisului a fost declarat rezervatie naturala de catre Academia Romana din anul 1955, pe o distanta de 3 km.
Ceea ce asigura acestui defileu o resursa turistica de amploare sunt pesterile. Ele se dezvolta pe versantul stang acolo unde Paraul Tare si Paraul Hodoabei, dar si alte organisme de drenaj s-au subteranizat, generandu-le. De-a lungul celor 2 km de defileu se deschid 34 de cavitati ademenind prin intrarea lor, cum o fac Pestera Unguru Mare (554 m) sau Pestera Napistileului (195 m).
Defileul Suncuius – Vadu Crisului se afla pe cursul raului Crisul Repede si impresioneaza calatorul prin multitudinea de pesteri printre care cea mai importanta este cea de la Vadu Crisului

 Sursa: http://www.suncuius.ro/content/view/26/44/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

onwaytocoliboalacave

Valea Sighistelului

Valea Sighiştelului Judetul Bihor  Valea Sighiștelului este o arie protejată de interes național ce corespunde …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.