Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Bihor » Colonia de pasari de la Padurea Radvani
GEKO's WorkGroup Inc.

Colonia de pasari de la Padurea Radvani

Colonia de păsări de la Pădurea Rădvani

Judetul Bihor

 Colonia de păsări de la Pădurea Rădvani este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip zoologic) situată în vestul județului Bihor, pe teritoriul comunei Cefa.

Descriere

Stârcul cenuşiu (Ardea cinerea)

Colonia de păsări de la Pădurea Rădvani, inclusă în Parcul Natural Cefa, se întinde pe o suprafață de 3 ha. și constitue o zonă umedă cu o mare importanță avifaunistică prin asigurarea condițiilor de hrănire și de cuibărit pentru un număr important de păsări protejate pe plan european dintre care: stârcul cenușiu (Ardea cinerea) și egreta albă (Egrette garzette).

 Rezervaţia naturală Pădurea Rădvani din Comuna Cefa, Provincia Crișana:

Colonia de păsări din Pădurea Rădvani, este inclusă în Parcul Natural Cefa și se întinde pe o suprafață de circa 3 ha. Această Pădure, este o zonă umedă cu o mare importanță avifaunistică, prin asigurarea condițiilor de hrănire și de cuibărit pentru un număr important de păsări protejate pe plan european dintre care: stârcul cenușiu (Ardea cinerea) și egreta albă (Egrette garzette). Această Pădure deosebită, se găsește pe culoarul de migrație avifaunistică Panono – Bulgar și de asemenea se învecinează pe frontieră cu aria protejată Biharugra, parte componentă a Parcului Național Koros – Maros din Ungaria. Întreaga zonă constituie un loc de refugiu a avifaunei caracteristică biotopului umed, fiind un loc de popas și de cuibărit, mai ales datorită condițiilor trofice excepționale pe care le oferă, cât și prin așezarea geografică favorabilă din punct de vedere climatic, prin izolarea relativă și nu în ultimul rând prin întinderea suprafețelor acvatice.

 În această Pădure, sunt prezente două specii de interes global și anume raţa roşie, care cuibăreşte cu efective semnificative şi şoimul dunărean, care apare regulat în zonă. În timpul migraţiei, respectiv iarna, lacurile şi zonele deschise din apropiere sunt folosite de efective importante de egrete, raţe şi gâşte. Anual trec peste 80 de mii de păsări de baltă prin aceste locuri. Mari stoluri de gâşte pot fi deseori întâlnite pe pajiştile aflate la sud de lacuri. Pajiştile sunt în acelaşi timp locuri de cuibărit pentru eretele sure.

 Zona prezintă o valoare ştiinţifică ridicată, aici fiind indentificate 5 habitate de interes comunitar (european), două specii de mamifere (vidra și o specie de liliac), două specii de amfibieni şi reptile (țestoasa de apă și tritonul cu creastă), trei specii de peşti (zvârluga, ipar şi boarca). Au fost identificate peste 215 specii de păsări.

 Sursa: http://provinciacrisana.blogratuit.ro/Provincia-Cri537a-b1/Rezervaia-naturala-Padurea-Radvani-din-Comuna-Cefa-Provincia-Cri537ana-b1-p102.htm

Sursa:Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

onwaytocoliboalacave

Valea Sighistelului

Valea Sighiştelului Judetul Bihor  Valea Sighiștelului este o arie protejată de interes național ce corespunde …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.