Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Argeş » Calcarul numulitic de la Albesti
GEKO's WorkGroup Inc.
image018

Calcarul numulitic de la Albesti

Calcarul numulitic de la Albeşti

Judetul Arges

Rezervatiile naturale de la Albesti reprezinta o arie protejata din Romania, situata in localitatea Albesti, judetul Arges. Aici se gasesc rezerve mari de calcar si granit, ale caror exploatari au inceput acum mai bine de un secol.

Zona este deosebit de importanta din punct de vedere al studiilor geologice si paleontologice, tocmai de aceea o parte din zona fiind declarata rezervatie stiintifica. Este vorba de zona in care calcarul este de culoare alb-galbuie, alburie, roscata sau vanata. Specialistii sunt de parere ca acest calcar este un tezaur stiintific, mai ales ca are o fauna fosila extrem de bogata.

Carierele din Rezervatiile naturale de la Albesti au devenit cunoscute inca din anul 1300, cand piatra de mormant a lui Laurentiu de Longocampo a fost realizata din calcarul de aici. Acest calcar a fost folosit in multe din constructiile din Romania, care sunt adevarate monumente de arta. Printre ele se numara manastirea din Campulung si Palatul Mogosoaia.

Zona Granitul de la Albesti a fost declarata arie protejata prin Legea Nr. 5 din anul 2000. Rezervatie naturala de tip geologic este situata in sud-estul satului Albesti, chiar la jumatatea DJ 735, care leaga satul de Bughea de Sus. Are o suprafata de 0,50 hectare (peste 80 de blocuri de granit) si a fost declarata monument natural. In aceasta zona se pot intalni mai multe feluri de blocuri de granit de culoare roz, de dimensiuni si forme care variaza. Aceste blocuri de granit sunt acoperite din loc in loc de o vegetatie caracterizata prin aluni, macesi, arini si ierburi. In mijlocul sectorului se afla blocurile mai mari de granit, care sunt acoperite de muschi si licheni.

Zona Calcarul numilitic de la Albesti este o arie protejata si o rezervatie naturala de tip geologic si panteologic. Se afla in apropierea satului Albesti si are o suprafata totala de 1,50 hectare. Calcarul de aici are aproximativ 15 metri grosime si doua straturi – cel de la baza este impur, in timp ce stratul din partea superioara este pur. Monument al naturii, se remarca prin fosilele de vertebrate si nevertebrate, cum ar fi coltii de rechin sau brahiopodele. Resturile de fosile au fost depozitate in calcarele numulitice, care au culoarea alb-cenusiu – cenusiu-rosiatic.

Sursa: http://dli.ro/rezervatiile-naturale-de-la-albesti.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Zona carstica Magura – Nucsoara

Zona carstică Măgura – Nucșoara Judetul Arges Zona carstică Măgura – Nucşoara este o arie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.