Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Argeş » Avenul din Grind
GEKO's WorkGroup Inc.
avenul-din-grind_51012c5c04e2a

Avenul din Grind

Avenul din Grind

Judetul Arges

Avenul din Grind cunoscut și sub denumirea de Avenul de sub Colții Grindului, este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic), situată în județul Argeș, pe teritoriul administrativ al comunei Dâmbovicioara.

Localizare

Rezervația naturală se află în Masivul Piatra Craiului, în imediata apropiere a crestelor acestora, în bazinul Văii Grindului, la o altitudine de 2.200 m și are o suprafață de 0,50 hectare.

Avenul se află la 200 m sub creasta principală a masivului Piatra Craiului. Mai exact, intrarea se află în apropierea Hornului Mic (sudic) la altitudinea de 2020 m, în bazinul de recepție al vaii Grindu (Hornurile Grindului).

Istoricul explorării avenului de sub vârful Grind

Între anii 1930-1985, patru alpinisti si speologi, din generatii diferite, si-au inchinat viata si activitatea descoperirii accesului in subteranul Pietrei Craiului spre legendarul lac. Acestia au fost: Alfred Prox in anii ’30, Walter Gutt in anii ’50, Ioan Dobrescu si Gheorghe (Gogu) Popescu in anii ’80 si ’90. Acestia au polarizat in jurul lor echipe si au cercetat sistematic potentialele cai de acces spre sistemul subteran. In toamna anului anului 1985 Ioan Dobrescu și I. Bostan de la Clubul Speologic Piatra Craiului din Câmpulung-Muscel, au descoperit intrarea in aven si au fost convinsi ca sunt in fata unui aven deosebit. Ioan Dobrescu si Gh. Popescu de la Clubul Speologic “Z” Oradea au organizat in zilele de 15-16 iunie 1986 explorarea in premiera a avenului. Au participat speologi de la Cluburile Speologice Piatra Craiului din C-lung Muscel, Hades Ploiesti si Z Oradea. Gh. Popescu va atinge pentru prima oara fundul avenului la cota de minus 200 metri (cartare provizorie), gasind continuarea astupata prin prabusirea unui depozit urias de brecie de falie. Intre anii 1986 – 1991 Gh. Popescu va organiza prima decolmatare de anvergura la o asemenea adancime, timp de sase ani, luna de luna si saptamana de saptamana. La finele anului 1991, deja fisuri largi suflau puternic aer, anuntand goluri subterane imense. Coloniile de lilieci cantonate ani de zile in portiunea superioara a avenului au inceput deja sa migreze pe fisuri spre partea inferioara a avenului. La aceasta operatiune gigant de decolmatare au participat o multitudine de speologi de la diverse cluburi speologice, ca: Hades din Ploiesti, Avenul din Brasov, Silex din Brasov, Speo-80 din Bucuresti, Z Oradea, Carst Bacau si speologi invitati ca Paul Matos de la Speo-Telex si Teodor Negoita (viitor explorator arctic si antarctic). Ioan Dobrescu va ajuta doar la constructia de catre Gh. Popescu in anul 1987 a refugiului Speologilor la 1900 metri altitudine, iar Walter Gutt va asigura echipamente profesionale de explorare in diversele faze de decolmatare.

Revolutia din Decembrie 1989, a dus printre altele si la disolutia miscarii speologice din Romania. Acest lucru s-a resimtit si in proiectul de dezobstructie de la finalul avenului, numarul speologilor participanti scazand drastic. In plin proces de “extinctie” a speologiei de amatori din Romania, formele de anarhie care cuprinsesera tara in tranzitie s-au facut simtite si in acest proiect. In primavara anului 1992 echipe de speo-pirati au patruns in aven si au continuat dezobstructia pasajului, reusind strapungerea si eliberand calea spre strafundurile avenului. Pana la noua organizare a speologiei de amatori sub forma Federatiei Romane de Speologie din anul 1995, avenul a fost explorat de pseudo-speologi si oportunisti, unii chiar pierzandu-si viata.

Abia dupa anul 2000, Cluburile de speologie Focul Viu Bucuresti si Avenul Brasov au reluat explorarile si lucrarile de dezobstructie, de aceasta data la terminusul avenului, la minus 530 metri. Avenul continua si viitorul poate ne va oferi minus 800 metri sau chiar minus 1000 metri adancime.

Descriere

Avenul are o dezvoltare de 853 metri și o extensie reală de 631 metri. Acesta este format dintr-o însiruire de 12 puturi verticale, cu lungimi variind între 17 si 69 de metri, legate cu pasaje de galerii suborizontale. Pe verticală se pot distinge două porțiuni distincte – una superioară, pâna la strâmtoarea de la -288 metri, unde verticalitatea este mare datorită dezvoltării de-a lungul faliei și una inferioară, cu verticalitate redusă datorită dezvoltării pe fete de strat. Este un aven tipic de carst alpin, activ, unde concrețiunile sunt puține ca numar. Sunt prezente totuși formele de eroziune în sistem vados și cele de coroziune. Numeroase marmite[2] sunt vizibile tradând urme ale marilor cantități de apă drenate în anumite perioade prin aven.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Zona carstica Magura – Nucsoara

Zona carstică Măgura – Nucșoara Judetul Arges Zona carstică Măgura – Nucşoara este o arie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.