Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Alba » Rezervatia Cheile Pociovalistei
GEKO's WorkGroup Inc.
Rezervatia-Cheile-Pociovalistei02-1024x768

Rezervatia Cheile Pociovalistei

Rezervatia Cheile Pociovalistei

Judetul Alba

1. Categoria si importanta rezervatiei: Complexa, constituita din forma de relief pitoresc, o asociatie de abrupturi prapastioase, creste, turnuri, tancuri si hornuri.

2. Situatia administrativa: se afla in partea de nord a judetului Alba, la 2 km de limita acestuia catre judetul Cluj, pe teritoriul comunei Ocolis, la vest de satul Runc.

3. Pozitia geografica: In parea de est a masivului Muntele Mare, pe cursul Paraului Pociovalistei, afluent pe stanga al Paraului Ocolisului,afluent al Ariesului, la 1.5 km amunte de confluenta.

4. Cai de acces: Pe DN 75 Turda-Cimpeni, pana la confluenta Paraului Ocolisului cu Ariesul, apoi pe drumul comunal spre nord, pe Valea Ocolisului, aproximativ 4 km pana in satul Runc, la confluenta Paraului Ocolisului cu Pociovalistei. De aici spre vest, in lungul Vaii Pociovalistei, 1.5 km.

5. Suprafata si limite: 130 ha. In partea de nord limita pleaca din albia Pociovalistei si urmareste marginea padurii in lungul abruptului calcaros, din versantul estic al Paraului Tilvei, trece pe la cota 1016 m si se intalneste cu limita sudica a rezervatiei Cheile Runcului. Pe aproximativ 600 m limita este comuna in lungul unei creste secundare. Se indreapta spre sud pe un grui, urmand marginea unui palc de padure si dupa 350 m ajunge in albia Pociovalistei. Se continua spre sud cu o valcea, care ocoleste un alt abrupt inclus rezervatiei si, inainte de a ajunge la obarsie, se indreapta spre vest, tot pe la baza abruptului, pe care il urmareste, arcuindu-se spre nord pana ajunge pe o culme secundara (de cca. 400 m), in albia Pociovalistei. Dat fiind faptul ca rezervatia se afla intr-o arie impadurita si cu stincarii calcaroase, mai greu accesibile si utilizabile, s-a propus o zana tampon numai in partea de vest, pe o fasie ingusta de 150-200 m (in continuarea zonei tampon a rezervatiei de la nord), limitata de valea Paraului Talvii si la sud de Paraul Pociovalistea, de marginea vestica a unui alt grup de stincarii.

6. Incadrarea rezervatiei in interesele economiei locale si generale: Cheile Pociovalistei reprezinta o atractie turistica locala si poate fi vizitata din satul Runc pe drumul de exploatare din lungul Vaii Pociovalistei. Ofera conditii pentru a fi inclusa intr-un circuit turistic, care ar include rezervatiile Cheile Runcului si sesul Craiului – Scarita – Belioara, cu posibilitati de cazare la cabana Baisoara.

Sursa:  http://www.viziteaza-ocolis.ro/rezervatia-cheile-pociovalistei/cheile-pociovalistei/ 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

vanatarile-ponorului

Vanatarile Ponorului

Vânătările Ponorului Judetul Alba Vânătările Ponorului este o rezervație complexă, clasificată de speologul Viorel Ludușan …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.