Cheile Piatra Baltii
Judetul Alba
1. Categoria si importanta rezervatiei: Geologica, reprezinta un areal putin modificat de om, cu un peisaj spectaculos, modelat in calcare.
2. Situatia administrativa: Comuna Ramet, satul Cheia.
3. Pozitia geografica: Cheile Piatra Baltii sunt situate in partea central-vestica a Muntilor Trascaului (subunitatea Ciumerna-Bedeleu), pe cursul mijlociu al Vaii Geogiului (numit aici Paraul Mogos), altitudine maxima: 710 m, altitudine minima: 580 m.
4. Cai de acces: Pe DJ 107 I din Aiud, ce trece pe la Cabana Sloboda si prin localitatile Ramet, Bradesti si Geogel pana in satul Oncesti. De aici accesul se face pe Valea Mogosului pe drumul de care spre catunul Cheia.
5. Suprafata si limite: 5 ha rezervatia propriu-zisa si 7 ha zona tampon, in total 12 ha. Limita nordica este trasata in lungul drumului de care, situat pe stanga vaii, la o altitudine de cca. 700 m, iar in cea estica urmareste contactul dintre stincaria de calcar ce coboara din cele doua culmi aflate de o parte si de alta a Vaii Mogosului si care in partea lor inferioara au aspect de creste. Limita nordica se afla pe culmea ce separa Valea Pravului de valea ultimului afluent important al Mogosului inainte de confluenta cu Geoagelul (cca. 710 m). Limita estica urmareste linia stancilor calcaroase intre vegetatia forestiera si pasune. Zona tampon o constituie o fasie lata de 50-150 m ce inconjoara zona strict protejata si cuprinde in mare parte padurea limitrofa, arealele de pasune si faneata.
6. Incadrarea rezervatiei in interesele economiei locale si generale: Rezervatia prezinta o mare atractie turistica si poate fi inclusa in circuitele turistice impreuna cu celelalte chei din vecinatate si anume: Cheile Rametului, Pravului, Manastirii si Geogelului, alaturi de Manastirea Ramet.
Sursa: http://silvaab.ro/?p=110