Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Alba » Cheile Intregalde
GEKO's WorkGroup Inc.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cheile Intregalde

Cheile Întregalde

Judetul Alba

1. Categoria si importanta rezervatiei: Complexa; prezinta un relief deosebit de pitoresc, cu numeroase abrupturi, creste ascutite si tunuri, care conserva totodata numeroase specii rare de plante (floarea de colt, etc).

2. Situatia administrativa: Comuna Galda de Jos, satul Poiana Galdei si partial comuna Intregalde, satul Molodesti, de care se afla insa mult mai aproape.

3. Pozitia geofrafica: In partea central-estica a Muntilor Trascaului, pe raul superior al raului Galda. Altitudinea maxima: 1139 m; altitudinea minima: 500 m.

4. Cai de acces: Pe DN1 Alba Iulia – Aiud pana la Galda de Jos, de unde drumul continua pe DJ 107 prin satul Modolesti (comuna Intregalde), pana la Mogos.

5. Suprafata si limite: 130 ha. In partea de vest rezervatia este delimitata de versantii abrupti si de glacisul care coboara din varfurile Plaiu (1174 m) la nord si cota 1119 m din apropierea Varfului Plesa la sud pana in Valea Galzii, paralel cu Paraul Sandrilesei ce vine dinspre sud suprapunandu-se exact pe limita dintre comunele Galda de Jos si Intregalde. Limita estica o constituie fundul a doua vai cu apa temporara ce coboara din cele doua masive calcaroase Plaiu si Plesa Caprei. Limitele nordica si sudica sunt date practic de varfurile Plaiu si Plesa Caprei. Zona tampon este formata in vest de o fasie lata de 150 – 200 m ce coboara din cele doua varfuri si urmareste doua culmi prelungi, cea din sud presarata cu stanci calcaroase. Limita nord-estica se inscrie pe marginea abruptului calcaros ce leaga Varful Plaiu (1174 m ) de Fulgeristea (1148 m ) si se continua spre est la baza versantilor impaduriti ce urmaresc o valcea cu apa temporara, care coboara pana in Valea Galzii. Limita sud-vestica urmareste culmea si marginea padurii ce leaga varfurile Plesa Caprei (1139 m) – Plesa Muncelului (1138 m) – Muncel (1171 m) – Pietrar (1166 m), suprapunandu-se partial cu limita dintre comunele Galda de Jos, iar limita de sud-est o formeaza culmea Pietrari care coboara domol pana in Valea Galzii. Partea de est a zonei tampon este acoperita aproape in intregime cu paduri ce fac parte din Clasa I-a de protectie, paduri care nu pot fi exploatate.

6. Incadrarea rezervatiei in interesele economiei locale si generale: Rezervatia se poate incadra intr-un traseu turistic care urmareste Valea Galzii pana la Cabana Intregalde, de unde mergand spre sud se intra in Cheile Galditei si Valea Turcului, iar din localitatea Necrilesti se poate urca pe platoul carstic Ciumerna.

Sursa: http://silvaab.ro/?p=108

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

vanatarile-ponorului

Vanatarile Ponorului

Vânătările Ponorului Judetul Alba Vânătările Ponorului este o rezervație complexă, clasificată de speologul Viorel Ludușan …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.