Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Alba » Bulzul Galzii sau Piatra Bulzului
GEKO's WorkGroup Inc.
bulzul-galzii-sau-piatra-bulzului_509a3b153ab75

Bulzul Galzii sau Piatra Bulzului

Bulzul Galzii sau Piatra Bulzului

Judetul Alba

Bulzul Galzii sau Piatra Bulzului, este o rezervatie geologica, reprezentata printr-un bloc calcaros in forma de creasta ascutita, cu inaltimea de 71 m, ce domina satul Poiana Galdei, situata in judetul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Galda de Jos,  satul Poiana Galdei.

Se afla situat in partea de sud-est a Muntilor Trascaului, pe cursul mijlociu al raului Galda, pe interfluviul dintre Raul Galda la nord si Paraul Tibru la sud, la o altitudine de 941 m.

Este o arie acoperita cu padure si fanete cu plante mezofile

Suprafata rezervatiei este de 0.12 ha, culmea de calcar avand lungimea de 200 m si latimea de 60 m.

Rezervatia propriuzisa cuprinde numai blocul de calcar, dar zona tampon se extinde pe 200-300 m in jur cu padure si pasune.

Blocul calcaros Piatra Bulzului este desprins dintr-o faleza calcaroasa, alunecata pe talazul continental din partea de sud a Muntilor Trascaului, iar in jurul lui vegetatia este alcatuita din pajisti mezofile cu asociatii de Festuca rubra cu Agrostis tenuis si local de Nardus stricta, formate in urma defrisarii padurilor de gorun cu cer si garnita. In fisurile blocurilor calcaroase si pe politele cu panta mai redusa au aparut asociatii ierboase pioniere calcicole.

Accesul se face pe  DJ 107 K pana in satul Poiana Galdei, de unde o poteca ce urca cca. 2 km pe Valea Bulzului pana la varful Piatra Buzului.

Suprafata si limitele: 0,12 ha, culmea de calcar avand lungimea de 200 m si latimea de 60 m. Rezervatia propriu-zisa cuprinde numai blocul de calcar, dar zona tampon se extinde pe 200-300 m in jur, incluzand atat padurea, cat si pasunea din partea de nord si nord-vest.

Geologie:

Reprezinta o klippa de calcare jurasice sub forma de olistolite ce domina formatiunile edimentare alcatuite din conglomerate, gresii; argilite (wildflisch) cretacice inferioare, puternic erodate.

Relief :

Piatra Bulzului impreuna cu Piatra Grohotisului, Piatra Magurii din apropiere sunt blocuri izolate de mari dimensiuni desprinse dintr-o faleza calcaroasa, alunecate pe taluzul continental din partea de sud a Muntilor Trascaului si insedimentate in formatiunile cretacice de flis, detasandu-se in relief prin eroziune selectiva. Acestea se gasesc pe culmile si versantii suprafetei de nivelare mijlocii, cunoscuta IJ1 Apuseni sub numele de Maguri-Marisel I (treapta superioara), cuprinsa intre 900-1 100 m.
.
Soiurile predominante sunt constituite de soiuri brune acide si soiuri brune eumezobazice,
formate pe flis cretacic. Pe calcare se intalnesc rendzine si soiuri humicocalcice de cativa cm.

Sursa: http://www.acomo.ro/galda-de-jos/obiectiv-turistic-galda-de-jos-bulzul-galzii-sau-piatra-bulzului-z158

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

vanatarile-ponorului

Vanatarile Ponorului

Vânătările Ponorului Judetul Alba Vânătările Ponorului este o rezervație complexă, clasificată de speologul Viorel Ludușan …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.