Muntii Meses
Muntii Meses este o grupă montană a Munților Apuseni aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf este Vârful Măgura Priei cu 996 m.
Relief
Munții Meseșului fac parte din treapta montană de relief cu extensie redusă și joasă ca altitudine, din ramificația nordică a Munților Apuseni. Culmea Meseșului este o formațiune îngustă de 5–8 km. și relativ uniformă, fără forme de relief abrupte, alungită de la sud-vest spre nord-est. Văile transversale ce o străbat, Poicu, Ponițași Ragu, au fragmentat culmea în mai multe măguri separate, ce se prezintă sub forma unor masive bine individualizate, cum sunt: Dealul Vlesinului de peste 900 m. altitudine, între râul Crișul Repede și valea Poicu; Mogoșul de peste 950 m. limitat la nord de valea Ponița; Munții Plopiș, pe partea de culme a acestora, cu o altitudine între 750 și 800 m. ce se întinde până la valea Ragu și Culmea Osoiului cu prelungire până în valea Ortelecului. Altitudinea maximă a Meseșului este de 996 m. în Măgura Priei, scăzând treptat pâna la 474 m. înălțimea Vârfului Măgurița din apropierea văii Ortelec. Munții Meseșului mai au în componență Măgura Moigradului (504 m.), dealurile Pomăt și Citera cu o altitudine de 502 m. fiecare.
Clima
La fel ca în aproape toată regiunea nord-vestică a țării, clima este continental-moderată, supusă unei circulații vestice predominante. Temperatura medie anuală este de 6-8 grade, luna cea mai caldă fiind iulie iar cea mai rece ianuarie. Precipitațiile medii anule sunt cuprinse între 800 și 900 mm.
Hidrografia
Principalele râuri care străbat zona sunt Crasna, Almașul și Agrijul, având afluenți pâraie cu debit scăzut, alimentate de izvoare, zăpezi și ploi, cu regim de scurgere permanent sau semipermanent. Caracteristica zonei este inexistența lacurilor naturale.
Flora si fauna
Flora
Pădurile ocupă un loc important ca suprafață de acoperire a acestor munți, dar și pajiștile si plantațiile de conifere, dintre acestea cele mai întâlnite specii sunt următoarele:
- fagul
- carpenul
- stejarul
- cerul
- paltinul de munte
- ulmul
- frasinul
- teiul
- pinul
- specii de arbuști : vornicelul, socul roșu și negru, alunul, lemnul câinesc, tulichina, sângerul, cornul, clocotișul, murul, rogozul.
- specii de ierburi : silnic, sânișoara, vinarița, trepădătoarea, urzica moartă galbenă, laptele câinelui, colțișor, leurda,
- floră de primăvară : păștița, brebenei, floarea paștilor, găinușele, vioreaua, măseaua ciutei.