Breaking News
Home » Munti » Muntele Gaina
GEKO's WorkGroup Inc.

Muntele Gaina

Muntele Gaina

 Muntele Gaina se afla in judetul Alba si este parte componenta a Muntilor Apuseni – lant muntos din Carpatii Occidentiali, Transilvania. Cel mai inalt varf al Masivului Gaina este Varful Gaina. Acesta se afla la o altitudine de 1.486 m si este pozitionat in partea centrala a Carpatilor Occidentali. Vara, aici pe Varful Gaina, in cea mai apropiata Duminica de Sfantul Ilie sau chiar de Sfantul Ilie (20 iulie) cand aceasta zi pica Duminica, se organizeaza sarbatoarea folclorica numita “Targul de fete de la Muntele Gaina“.

Vârful Găina, Masivul Găina este denumirea geografică a Vârfului Găina, care este cel mai înalt vârf al Masivului Găina, situat în partea centrală a lanțului muntos al Carpaților Occidentali, având 1.486 m.

În Țara Moților, sub-regiune tradițională din Ardeal, în apropierea localității Vidra de Sus, Alba se află Masivul Găina.

Vara, în ziua de Sfântul Ilie (tradițional la 20 iulie) sau în cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie, are loc Târgul de fete la care participă fetele de măritat sau fetele mari care vor sa fie pețite de feciori. Pregătirea pentru această sărbătoare poate să dureze ani de zile pentru fetele care aduc și zestrea primită de la părinți și rude împachetată în frumoase lăzi de zestre sculptate cu diferite motive florale.

Organizatorii sunt delegați din satul Vidra (numiți vidrești) și din satul Bulzești (numiti crișeni).

Serbarea începe dimineața devreme. Familiile cu fete de măritat vin cu corturi unde se expune zestrea fetelor. În același timp, se pot cumpăra și unelte agricole aduse de crișeni. Schimbarea de năframă se produce la alegerea miresei, după care se prânzește (ospăț) cu cântec de lăutari. Localnicii cred că numai aici, pe Muntele Găina, o cununie aduce noroc și fericire.

 Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

034-Poiana-Tamnei-Fuieroaga-Tamnei-Muntii-Mehedinti

Muntii Almajului

 Muntii Almajului 1. Asezare, intindere, limite si acces Munţii Almăjului sunt situaţi în partea de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.