Breaking News
Home » Judeţe » Sibiu
GEKO's WorkGroup Inc.

Sibiu

Judetul Sibiu

Asezare Geografica

Judetul  Sibiu este situat in centrul Romaniei la rascrucea drumurilor comerciale dintre est si vest, dintre Balcani si Europa Centrala. Suprafata de 5.422 km patrati, reprezinta 2,3% din teritoriul tarii, se intinde intre 45 28′ si 46 17′ latitudine nordica si intre 26 35′ si 24 57′ longitudine estica. Refieful judetului, cu inaltimi cuprinse intre 2.535 m – Vf. Negoiu si 28 m – lunca raului Tarnava Mare, este caracterizat prinr-o mare varietate de forme naturale. Aproximativ 30% din suprafata este acoperita de Muntii Fagaras, Lotru si Cindrel, 50% este acoperit de platourile Tarnave, Hartibaci si Secase stabatute de vai adanci.

Cursurile de apa sunt egal distribuite pe toata suprafata judetului si includ raurile, cele mai importante: Olt, Tarnava, Cibin si Hartibaci, lacurile naturale – glaciare si sarate – si lacuri artificiale pentru irigatii, hidroenergie si recreere. Datorita locatiei si reliefului sau, judetul Sibiu are un climat continental moderat caracterizat prin ierni moderate si veri racoroase. Temperatura medie anuala este de 22° C.

Dintre resursele naturale ale judetului gazele naturale sunt cele mai importante. De mare calitate si alcatuite aproape exclusiv din gaz de puritate inalta. Un depozit de marmura a fost descoperit si se afla in exploatare in Valea Porumbac, in timp ce judetul mai are resurse de nisip, argila, pietris, etc, folosite ca materiale de constructii. Alte resurse naturale sunt padurile, care acopera 37% din suprafata judetului, pasunile, fanetele, terenurile agricole cu flora si fauna bogate.

Bogatul patrimoniul natural al judetului Sibiu este reprezentat de sase rezervatii naturale de mare valoare stiintifica si turistica: Lacul fara Fund de la Ocna Sibiului, depozitele de calcar de la Cisnadioara si Turnu Rosu, rezervatia din Valea Sarba, si lacurile Balea si Iezerele Cindrelului.

Istoric

Descoperirile arheologice de pe teritoriul judetului, atesta formarea si dezvoltarea societatii omenesti inca din paleolitic. La Racovita, a fost descoperit un topor de silex apartinand celei mai vechi culturi din istoria omenirii “cultura de prund” (1.000.000 – 600.000 ani). Vestigii arheologice din neolitic (5500-1900 I.Ch.) reprezentate prin fragmente din ceramica, podoabe, unelte casnice au fost descoperite in mai multe centre: Casolt, Ocna Sibiului, Medias, Boarta.Unelte din epoca bronzului (1900-800 I.Ch) au fost descoperite la Orlat, Boarta, Ocna Sibiului, Medias, Tilisca, Sura Mica, iar vestigii din epoca fierului au fost scoase la iveala la Sibiu (cartierul Gusterita), Apoldul de Sus, Somartin etc.
Începand cu secolul IX, patrund pe teritoriul Transilvaniei ungurii, care au gasit aici poporul roman ca o entitate cu organizatii politice prestatale. Regii unguri, in scopul apararii “pamantului regesc” de atacurile dinspre rasarit si miazazi, au adus colonisti sasi. Colonizarea sudului Transilvaniei cu sasi a inceput pe vremea regelui Geza al II-lea (1141-1162), cea mai importanta si mai intens colonizata zona fiind zona Sibiului.
Primele atacuri turcesti au pus in fata principalelor orase si a multor sate, problema ridicarii unor constructii fortificate in care sa fie adapostiti oamenii si bunurile. Inca de la inceputul secolului XV, au fost ridicate cetati puternice si intarite cele vechi (Sibiu, Medias, Slimnic si in majoritatea satelor de pe vaile Tarnavei Mari si Hartibaciului).
In timpul revolutiei din Transilvania (1848-1849), Sibiul a jucat un rol important, fiind sediul Comitetului National Roman cunoscut si sub numele de Comitetul de Pacificatiune, din care au facut parte, Simion Barnutiu, Axente Sever, August Triboniu Laurian, Avram Iancu s.a. Dupa revolutie, Sibiul a devenit cel mai important centru national, politic si cultural din Transilvania.
Tot Sibiul a fost sediul Partidului National Roman din Transilvania si Ungaria, constituit in urma Conferintei nationale din luna mai 1881. Sfarsitul secolului a fost reprezentativ pentru epoca memorandista, etapa definitorie si hotaratoare in miscarea de emancipare national-politica a romanilor transilvani. Aici a aparut primul cotidian politic romanesc la 1884 “Tribuna”, iar din 1853, fara intrerupere pana astazi apare publicatia “Telegraful Roman”. In planul vietii economico-financiare alaturi de institutiile financiare sasesti (Casa generala de economii, in anul 1841), la 1871 este fondata Banca Albina, prin activitatea desfasurata va deveni cel mai reprezentativ reper economic pentru romanii din monarhia dualista, cea mai puternica banca romaneasca, o veritabila banca nationala.
Sibiul a fost desemnat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, drept sediu al viitorului guvern romanesc provincial reprezentat prin Consiliul Dirigent. Dupa actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, Sibiul prin instalarea Consiliului dirigent (un fel de guvern provizoriu) a devenit capitala Transilvaniei, ca parte integranta a statului unitar roman.

Turism

Muntii  acoperiti de paduri de foioase si conifere si dealuriacoperite de hanete si livezi, campii, rauri, lacuri cu ape proaspete si lacuri sarate – toate aceste daruri date de natura acestui judet situat in partea sudica a Transilvaniei.

Relieful variat si clima temperata fac posibil ca in localitatile montane sa existe zapada 5-6 luni pe an si transforma acest judet intr-un loc special de atractie pentru turistii romani si straini. de un interes aparte este zona Fagaras, pe de-o parte masivul Fagaras, lacurile glaciare si relieful de stepa cu peisaje pitoresti al Tarii Lovistei.

In lunca Oltului se gasesc ruinele Turnului Rosu care delimita granita dintre Tara Romaneasca si Transilvania.
La aproximativ 30 km departare de Sibiu, la 1450 m deasupra nivelului marii, se gaseste statiunea Paltinis. Padurile de conifere, aerul ozonat sunt bune remedii pentru bol nervoase si ale sistemului respirator.
Iarna, aici este un loc ideal pentru sporturile de iarna, avand partii de schi dotate cu telecabine si teleschiuri.
In judetul Sibiu se gasesc de asemenea si alte statiuni cum ar fi Ocna Sibiului, Bazna si Miercurea Sibiului.
O zona speciala este Marginimea Sibiului cu cele 18 localitati de la poalele Muntelui Cibin, acoperind o suprafata de 200 km patrati. Locuitorii sunt cunoscuti ca pastori care pastraza obiceiurile traditionale, costumele populare si arhitectura specific romaneasca.

In Sibiu, resedinta administrativa a judetului, se gasesc multe puncte turistice interesante si muzee. Acest oras este mentionat documentar din perioada 1192-1196, sub numele de Cibinium, Villa Hermani, in secolele XII-XIII si Hermanstadt in 1366.
Sibiu a fost unul din orasele reformei luterane. Aici a trait marele umanist Nicolae Olahus pentru o perioada lunga de timp.

Printre monumentele acestui oras se numara:
Turnul Scarilor, construit in secolul al XIII-lea,
Piata Macelarilor,
Turnul Vechii Primarii,
Universitatea saxonilor transilvaneni,
Biserica Franciscana,
Turnul Tamplarilor,
Turnul Blanarilor,
Muzeul Bruckenthal cu colectia de arta a baronului Samuel Brukenthal, consilierul reginei Maria Teresa si guvernatorul Transilvaniei (1777-1787).

Langa Sibiu, in satul Biertan se gaseste inscriptia “Ego Zenovius votum poseni” (Eu, Zenovius, mi-am tinut cuvantul) care dateaza din secolul al IV-lea. Aceasta inscriptie dovedeste ca aici era o comunitate crestina si se gasete o biserica fortificata cu patru turnuri, fiind una dintre cele mai importante biserici din Transilvania.
Alte pucte turistice de interes sunt: orasul Cisnadie si Selimblir unde in 1599 a avut loc batalia dintre Voievodul Mihai Viteazul si Andrei Bathory; zona Hartibaciu traversata de raul cu acelasi nume si inconjurata de raurile Visa,
Tarnava Mare si Olt; zona Tarnavele cu dealuri, paduri si podgorii.
Arheologii au descoperit o multime de vestigii: asezarea romana de la Slimnic, monezi de argint si bronz de la Atel, etc.
Mai trebuie mentionat agro-turismul. posibilitatile de cazare sunt in hoteluri, hanuri, pensiuni, case taranesti si tabere scolare.
In acest judet, traiesc 397.176 romani, 19.290 maghiari, 16.461 germani, 660 germani, 660 svabi, si 19.316 alte nationalitati.

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Judetul Vrancea

Judetul Vrancea   Asezare Geografica Are o suprafață de 4.863 km², reședința județeană este municipiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.