Breaking News
Home » Judeţe » Arges
GEKO's WorkGroup Inc.

Arges

Judetul Arges

Asezare Geografica

Judetul Arges face parte dintre judetele de munte. El se gaseste în coltul de N-V al Munteniei, pe valea superioara a Argesului si pe vechiul drum care, venind din Ardeal, pe la Turnu-Rosu, ajungea la fosta resedinta a voievozilor, Curtea-de-Arges. Si azi acest drum este cel mai scurt între Sibiu si actuala capitala a tarii.

Suprafata. 4.216 km².

Înfatisarea pamântului. În nordul judetului Arges se gasesc cei mai înalti munti, ( Fagarasii ) cu vârfurile Negoiu si Moldoveanu (peste 2540 m). Ei sunt formati din doua lanturi orientate de la E la V. Primul, cel de pe vechea granita dinspre Transilvania, este înalt de peste 2000 m si neîntrerupt. Pe vârfurile lui, ghetarii de pe vremuri au lasat urme însemnate ( circuri, creste si piscuri ascutite, îngramadiri de morene, lacuri glaciale, etc.). Celalalt lant e mai marunt si-i despartit în mai multe fragmente printr-o serie de chei (vai strâmte si adânci), mai importante fiind cele ale Argesului si ale Topologului. Fragmentele acestui lant muntos poarta fiecare câte un nume deosebit : Cozia, Ghitu, etc. Între lantul înalt si cel mai coborât, se gaseste un fel de albie larga si înalta (depresiune) care se termina spre Olt cu un bazin deluros plin de sate (vechea tara a Lovistei ). Ultimul sir muntos (cel fragmentat de ape) se ridica semet deasupra unei regiuni de muscele (culmi deluroase, la început peste 800 m). Acestea coboara, alungite printre vai, pâna la cca 400 m, ( pe linia Pitesti- Gura Topologului). De aici urmeaza spre Sud a treia regiune de relief a judetului : o serie de terase pe dreapta Argesului si o platforma înalta ( platforma Cotmeana ), un fel de câmpie de sub munte pe care numeroase ape au desfacut-o în culmi subtiri dispuse divergent între Olt si Arges. De aici greutatea de a circula de la E la V. Vaile în schimb, largi si cu terase, sunt primitoare. În lungul lor au coborât populatia si drumurile spre câmpie.

Clima si ape. In munti, zapada se pastreaza, prin locurile adapostite, pâna în august, iar precipitatiile se apropie de 1000 mm anual. În muscele, iernile si verile sunt mai potolite (contraste între 20° – 23° fata de 26° la Bucuresti), desi ploile se mentin înca abundente (700 – 900 mm anual). În partea cea mai joasa a judetului, reapar caracterele climatului de stepa (constraste termice de 24°- 26°) si ploi mai putine, care se pierd în adâncul depozitelor de pietrisuri ale câmpiei de sub munte. În afara celor doua râuri principale ( Topologul si Argesul ) în partea de Sud a judetului curg numeroase pâraie, cea mai mare parte dintre ele seaca însa în timpul verii. Lipsa apei în cuprinsul teraselor din dreapta Argesului a silit pe locuitori sa sape gropi mari în care strâng, peste vara, apa de ploaie ( benturi ).

Vegetatia. Muntii se termina prin pasuni alpine întinse. Urmeaza apoi codrii de brad, fag si stejar cu atât mai restrânsi ca suprafata cu cât coborâm spre câmpia de sub munte. În acesta ultima regiune, mai mult din cauza structurii subsolului decât din cauza climei, padurea se amesteca cu vegetatia de stepa, fara însa ca aceasta din urma sa fie predominanta.

Bogatii naturale. Exploatari minerale sunt putine. Pe sub munte se întinde însa linia de fracturi în lungul careia apar izvoare minerale înrudite cu cele de la Calimanesti si Caciulata ; iar dupa cercetarile Institutului Geologic al României, bazinul de lignit exploatat în judetul vecin spre E. (Muscel), se prelungreste prin Nordul Curtii-de-Arges pâna la valea Topologului.

Istoric

Pe valea Dâmbovnicului au fost descoperite unelte apartinând “culturii de prund” (oldowaiana), dintre cele mai vechi din România, iar pe Valea Argesului, unelte apartinând “culturii abbevilliane”.
sec.II î.Hr. Este atestata asezarea geto-dacica de la Cetateni, la poalele mutelui Cetatuia.
106- 271 d.Hr. Teritoriul judetului Arges a facut parte din provincia imperiala romana Dacia Felix.
193-211 Împaratul Septimius Severus construieste Limes Transalutanus, care strabatea judetul Arges în diagonala, de la nord-est spre sud -vest. Limesul era aparat de 13 castre, din care 7 pe teritoriul argesan ( Scarisoara-Rucar, Jidava, Purcareni, Albota, Sapata de Jos, Fâlfani, Urlueni).
245-247 Împaratul Filip Arabul abandoneaza sistemul de aparare de pe Limes Transalutanus în urma atacului carpilor ( daci liberi care au dat numele lor muntilor Carpati).
sec. IV Împaratul Constantin cel Mare construieste “limes-ul” numit azi Brazda lui Novac de Nord, care strabate judetul Arges de la vest la est, intersectând Limes Transalutanus, în satul Urlueni.
1247, iunie 2 Diploma Cavalerilor Ioaniti atesta existenta voievodatului lui Seneslau în Arges, Muscel si Dâmbovita cu extensie la nord de Carpatii Meridionali, în Tara Fagarasului.
1290 Începerea unificarii Tarii Românesti de catre legendarul voievod Radu Negru.
1300 Prima atestare documentara a orasului Câmpulung. În prima jumatate a secolului al XIV-lea la Poenari se construieste o puternica cetate de tip bizantin cu turnuri circulare, extinsa în vremea domnitorului Vlad Tepes (1456-1462).
1310-1352 Domnia lui Basarab I, întemeietorul Tarii Românesti, cu resedinta la Curtea de Arges si Câmpulung.
1330, sept.- nov. Campania Regelui Ungariei Carol Robert de Anjou împotriva lui Basarab I, ocazie cu care Cetatea Argesului este asediata.
nov. 9-12 Victoria lui Basarab I, de la Posada, împotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, în urma careia Tara Româneasca si-a cucerit independenta( pâna la acea data, între cele doua state exista o relatie de vasalitate).
1351-1352 Basarab I contruieste Biserica Domneasca din Câmpulung. La Curtea de Arges se începe zidirea Bisericii Domnesti Sf.Nicolae decorata, ulterior, între 1364-1366, cu picturi murale în interior.
1359 mai Patriarhia din Constantinopol recunoaste existenta Mitropoliei Tarii Ramânesti cu sediul la Curtea de Arges. Primul mitropolit: Iachint de la Vicina.
1377-1388 Domnitorul Mircea cel Batrân ctitoreste Manastirea Cotmeana.
1388 mai 20 Prima mentiune a orasului Pitesti într-un act oficial se gaseste în hrisovul dat de Mircea cel Batrân prin care se daruia Manastirii Cozia o moara în “hotarul Pitestilor”.
1395 mai 17 Batalia de la Rovine, pe Valea Argesului, a adus victoria lui Mircea cel Batrân împotriva sultanului Baiazid I Ildârâm ( Fulgerul). Cetatea Argesului a fost arsa de turci.
1462 nov Vlad Tepes, în retragere spreTransilvania din fata atacului turcilor, a fost capturat de unguri în apropiere de Piatra Craiului si închis la Pesta timp de 13 ani.
1512-1517 Neagoe Basarab construieste Biserica Episcopala din Curtea de Arges, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arta medievala din România si din întregul sud-est european.
1521 iunie 29-30 Este redactat primul document care s-a pastrat în limba româna: Scrisoarea lui Neacsu de la Câmpulung catre judele Brasovului, Johannes (Hans) Benckner.
1526 Zugravul Dobromir din Târgoviste termina pictura murala interioara a Bisericii Episcopale din Curtea de Arges.
1600 noiembrie 25 Înainte de a parasi tara Mihai Viteazul a opus o ultima rezistenta, la Curtea de Arges, armatelor poloneze venite sa-l înscauneze pe Simion Movila.
1642 Se tipareste la Câmpulung prima carte în limba româna cu continut moral-filozofic: Învataturi peste toate zilele alese pe scurt.
1643 Este mentionata existenta unei “mori” (fabrici) de hârtie la Câmpulung.
1669 Domnitorul Antonie Voda din Popesti a înfiintat la Câmpulung o scoala domneasca cu predare în limba româna, unde învatau copii din toate straturile sociale.
1714 oct.19-nov.8 Regele Carol al XII-lea, în drum spre Suedia (venind din Turcia), a poposit la cula boierilor Budisteanu, de lânga Pitesti, timp în care a fost supravegheat atent de diplomatia europeana.
1716-1812 În timpul razboaielor ruso-austro-turce orasele Pitesti, Curtea de Arges si Câmpulung au fost puncte de concentrare, aprovizionare si trecere a trupelor imperiale austriece; ca urmare, ele au fost tinta atacurilor distructive ale armatelor otomane.
1821 mai 21 Parasit de capitanii sai, Tudor Vladimirescu, capetenia revolutiei din 1821, este arestat la Golesti de Iordache Olimpiotul si executat la Târgoviste.
1826 Dinicu Golescu reînfinteaza scoala de la Golesti aducând profesori pe Florian Aaron si Ion Heliade Radulescu.
1827 Se înfiinteaza, în saloanele conacului de la Golesti, din initiativa lui Dinicu Golescu si a lui Ion Heliade Radulescu, “Societatea literara”, cu un larg program de promovare a culturii românesti, precum si cu un program politic de reforme.
1838 Se înfiinteaza primele scoli rurale argesene cu durata de 4 ani.
1848 Printre conducatorii Revolutiei de la 1848 din tara Româneasca se numara si membrii familiilor Bratianu si Golescu : Dumitru Bratianu si I.C.Bratianu, Al.G.Golescu (Arapila), Stefan Golescu, Nicolae Golescu, Alexandru Golescu(Albu), Radu Golescu precum si I.D.Negulici, C.D.Aricescu.
1849-1851 Dumitru Bratianu face parte din conducerea a doua asociatii revolutionare europene: “Asociatia româna pentru conducerea emigratiei”(cu sediul la Paris) si ” Comitetul central democratic european” ( cu sediul la Londra).
1866 Generalul Nicolae Golescu este unul dintre cei teri membri ai Locotenentei domnesti care a asigurat interimatul între abdicarea domnitorului Al.I.Cuza si urcarea pe tron a lui Carol I. I.C.Bratianu îl însoteste pe principele Carol în calatoria sa (incognito) din Germania în România.
1872 Se inaugureaza calea ferata Bucuresti – Pitesti.
1876 iulie Se formeaza un guvern liberal în frunte cu I.C.Bratianu, care va conduce tara pâna în 1888.
1909 Ionel I.C.Bratianu, fiul lui I.C.Bratianu, preia conducerea Partidului National Liberal( pâna în 1927, când moare).
1914 ian.4/17 I.I.C.Bratianu devine prim-ministru; el are rolul determinant în dezbaterile din Consiliul de coroana de la Sinaia, care hotaraste neutralitatea României în primii ani ai razboiului mondial. Timp de doi ani I.I.C.Bratianu va negocia cu Antanta conditiile intrarii în marea conflagratie.
sept.27/oct.10 Regele Carol I moare si este înmormântat la Biserica Episcopala din Curtea de Arges.
1916 aug.14/27 România intra în conflagratie alaturi de Antanta, declarând razboi Austro-Ungariei. sept-nov. Batalia de la Valea Mare- Pravat (vezi monumentul de la Mateias).
1916 oct.-1918nov. Întregul judet Arges este ocupat de trupe straine(austro-ungare si germane).
1918 dec. Învatatorul Ion Mihalache din Topoloveni creeaza Partidul Taranesc.
1926 oct.10 In fiinta Partidul National Taranesc prin fuziunea Partidului Taranesc, condus de Ion Mihalache, cu Partidul National Român din Transilvania, condus de Iuliu Maniu. Cei doi sunt copresedinti ai noului partid, a carei titulatura era Partidul National Taranesc(P.N.T.).
1927 iulie 7 Moare regele Ferdinand I si este înmormântat în Biserica Episcopala din Curtea de Arges. nov.24 Moare I.I.C.Bratianu, care este înmormântat la mosia “Florica” de lânga Pitesti în biserica familiei.
1934 nov. 21 Ion Mihalache devine pentru scurt timp unic presedinte al P.N.T.
1939 Dupa ocuparea si împartirea Poloniei între Germania si U.R.S.S. o parte dintre refugiatii polonezi (civili si militari) îsi gasesc adapost si în localitatile argesene.
1944 aug. Din acest moment România intra în sfera de influenta sovietica, care va impune regimul totalitar condus de comunisti; va dura pâna în decembrie 1989.
1944-1962 În muntii judetului Arges (Muntii Fagaras) au actionat grupuri de rezistenta armata anticomunista.
1947, iulie 14 Ion Mihalache (împreuna cu alti fruntasi taranisti) este arestat de autoritatile comuniste, la Tamadau, în momentul în care se pregatea sa paraseasca tara pentru a conduce, în emigratie, un guvern democratic. Judecat formal si condamnat, a murit în închisoarea de la Rânicu Sarat la 5 februarie 1963.
1949-1952 În închisoarea politica de la Pitesti are loc un experiment de o sumbra originalitate, care urmarea distrugerea prin tortura psihica a detinutilor (“Experimentul Pitesti”).
1958 Încep lucrarile la Hidrocentrala de la Vidraru, pe cursul superior al râului Arges, terminate în 1966 ( cea mai mare hidrocentrala de pe râurile interioare din România).
1962 S-a înfiintat Institutul de Învatamânt Pedagogic din Pitesti cu durata de 3 ani; printre primii profesori s-au numarat Serban Cioculescu, Gabriel Tepelea si Gh.Vrabie(laureat al Premiului Herder).
1966 S-au împlinit o suta de ani de activitate corala în Pitesti; a luat fiinta Corala “D.G.Chiriac”.
1966-1970 Intra în functiune Uzina de negru de fum din Pitesti(1966), Rafinaria de titei(1968) si Combinatul petrochimic (1969) – astazi ARPECHIM.
1967 Intra în productie Fabrica de motoare electrice Pitesti.
1967- 1976 În aval de hidrocentrala Vidraru se construiesc alte 14 microcentrale, iar în amonte – doua.
1968 aug.20 Se inaugureaza Uzina de autoturisme Pitesti (“Dacia”), prima uzina cu acest profil din România ( licenta Renault).
1969-1972 Se constrieste autostrada Pitesti-Bucuresti care a intrat în expoatare curenta în 1973.
1972 S-a dat în folosinta Sala Sporturilor din Pitesti; A luat fiinta Corul de camera “Ars Nova” din Pitesti.
1973 S-a inaugurat la Pitesti Spitalul Judetean .
1970-1974 Se construieste Transfagarasanul (91,5 km), sosea montana ce traverseaza zona alpina a muntilor Fagaras ( cota de altitudine maxima 2.045 m).
1977-1978 S-a modernizat localul Teatrului “Al.Davila” din Pitesti.
1978 La Întreprinderea mecanica “Muscel” din Câmpulung sunt fabricate primele autoturisme de teren “ARO”, echipate cu motoare Diesel.
1985 S-a dat în folosinta Bazinul Olimpic de Înot (acoperit) din Pitesti unde se organizeaza curent competitii interne si internationale.
1990 Din acest an patrimoniul urbanistic al judetului Arges s-a îmbogatit cu multe edificii care adapostesc institutii bancare, economice si de învatamânt, cum ar fi: Directia Judeteana a Finantelor Publice, Banca Comerciala, Rectoratul Universitatii din Pitesti.

Turism

Judetul Arges este situat in zona central-sudica a Romaniei. Pe teritoriul sau, in apropierea municipiului Pitesti, se intalnesc Paralela 45° latitudine nordica si Meridianul 25° longitudine estica. Judetul are o suprafata de 6.826 km patrati si o populatie de 681.133 locuitori. Cea mai mare parte a teritoriului judetului se gaseste in bazinul superior al raului Arges, de la care a luat numele si pe care il pastreaza de la inceputuri si pana acum. Relieful coboara in trepte dinspre nord spre sud, de la o altitudine de 2.500 m pana la 160 m deasupra nivelului marii. In Muntii Fagaras se gaseste Varful Moldoveanu (2.534 m deasupra nivelului marii), varful cel mai inalt din Carpatii Romanesti. Judetul Arges este traversat de o multime de vai si rauri din bazinul hidrografic al raurilor Arges, Vedea si Olt, lungimea raurilor principale fiind de aproximativ 1.000 km. Raul Arges are, in acest judet, o lungime de 140 km. In zona de munte si de deal se intalnesc o multitudine de lacuri glariare cat si lacuri artificiale. Flora, fauna si solul sunt caracteristice unui climat temperat si formelor de relief intalnite aici. Pentru a proteja cateva din speciile rare de fauna si flora, cat si cateva elemente valoroase de peisaj, acestea au fost declarate monumente ala naturii si sunt protejate in rezervatii naturale. Printre ele, cea mai importanta este rezervatia de flora si fauna Piatra Craiului. Elementele naturale, locurile istorice si liniile moderne de comunicatie, fac din judetul Arges o zona turistica de nivel national. Resedinta judetului este municipul Pitesti, oras care ofera vizitatorilor multe locuri interesante. Turistii romani si straini care viziteaza acest judet trebuie sa viziteze Curtea de Arges, una dintre cele mai importante constructii medievale din Romania. Situat in partea centrala a Romaniei langa Carpati, la 150 km distanta de Bucuresti, Curtea de Arges a fost prima capitala a tarii in 1330 si detine valoroase monumente de arta, adevarat muzeu al istoriei romane. Biserica domneasca, construita de familia Basarab in secolul al XIV-lea, este o biserica bizantina clasica, monument de arta si arhitectura medievala romaneasca. Aici se gasesc fresce din diferite perioade de timp, dar cele mai de pret sunt sunt cele care dateaza din timpul domnitorilor Vladislav I Vlaicu si Radu I. Manastirea Curtea de Arges, construita din piatra de Albesti, avand ca ctitor pe Neagoe Basarab (1512 – 1521) este una din cele faimoase monumente istorice din Romania. Faima sa este legata de legenda Mesterului Manole care este cunoscuta in toate lumea. Numai la cativa kilometri departare se gaseste Castelul lui Vlad Tepes, cunoscut astazi ca Dracula. Transfagarasanul, cea mai mare constructie de acest fel din Romania, este situat la 2.034 m deasupra nivelului marii, cu un tunel cu lungimea de 845 m care trece pe sub Varfurile Negoiu si Moldoveanu, si care are o vedere pitoreasca asupra Vai Argesului.

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Judetul Vrancea

Judetul Vrancea   Asezare Geografica Are o suprafață de 4.863 km², reședința județeană este municipiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.