Breaking News
Home » Judeţe » Hunedoara
GEKO's WorkGroup Inc.

Hunedoara

Judetul Hunedoara

Asezare Geografica

Asezare: Judetul Hunedoara este situat in partea central-vestica a Romaniei si este traversat de paralela de 46° latitudine nordica si de meridianul de 23° longitudine estica. Se invecineaza cu judetele Arad, Alba, Valcea, Caras-Severin, Timis. Suprafata totala a judetului Hunedoara este de 706 267 ha, avand urmatoarea structura:

Relieful judetului este variat, predominant muntos, cu inaltimi ce coboara de la 2500 m in sud (Muntii Retezat si Parang), la 200 m in Valea Muresului. Între masivele din sud ale muntilor Retezat, Parang si Surianu si cele din nord ale muntilor Poiana Rusca si Apuseni (Metalici), se gasesc depresiuni cu sesuri si terase inalte, iar de-a lungul Muresului se afla o zona depresionara mai larga. Încadrate de masive muntoase, se gasesc doua depresiuni: cea inalta, deluroasa a Petrosanilor (pe Valea Jiului), si cea joasa a Hategului.

Reteaua hidrografica a judetului este vasta si complexa. Principalul rau care strabate judetul este Muresul, care are ca afluenti importanti Streiul, Rau Mare si Cerna. Partea de sud a judetului este strabatuta de apele Jiului de Est si de Vest, iar partea nordica, de apele Crisului Alb. O nota specifica in hidrografia judetului o confera cele peste 80 de lacuri glaciare din Retezat, cele mai mari din Carpatii romanesti: Bucura – 10 ha si 16,5 m adancime, Taul Negru, Zanoaga, Slaveiul, Peleaga. Asemenea lacuri glaciare se afla si in Muntii Sebesului (Iezerul Mare si Iezerul Mic). Debitele bogate ale raurilor si panta accentuata in zona muntoasa confera judetului un bogat potential hidroenergetic. Dintre bazinele de retentie si amenajarile hidrotehnice cu suprafata mare, pot fi amintite amenajarea Rau Mare-Retezat si Cincis.

Clima judetului este temperat-continentala cu o etajare evidenta pe verticala ( de la ses spre climatul alpin). Temperatura medie anuala variaza intre 6,8° C (Petrosani) si 9,6°C (Hunedoara). În Lunca Muresului media anuala a temperaturii este de 10 °C. Maxima absoluta a fost inregistrata in 1952 la Deva 39,7°C, minima absoluta fiind de -29°C (in 1954 la Petrosani). Intervalul de zile pana la inghet este cuprins intre 180 si 190 de zile la Deva, fiind mai mic de 90 de zile in sudul judetului. Precipitatiile atmosferice sunt repartizate neuniform, fiind cuprinse intre 530 mm in depresiuni si 1.000-1.200 mm in zonele alpine inalte. Vantul dominant bate dinspre nord-vest.

 

Istoric

Primele aşezări omeneşti din Ţinutul Hunedoarei datează încă din Paleolitic, în urmă cu zeci de mii de ani. Din Neolitic sunt numeroase urmele culturii “Starcevo-Criş”, cultură străveche, una din cele mai vechi culturi neolitice din Europa. Cultura “Turdaş” este reprezentată de cele mai întinse urme de locuire (la Valea Nandrului, lângă Hunedoara, cca. 10 ha.). Această cultură a folosit probabil pentru prima dată scrierea, cu peste o mie de ani înaintea Sumerienilor. Au urmat apoi culturile “Petreşti” (cu 4500-5000 de ani în urmă) şi “Coţofeni” (perioadă în care s-a extras şi prelucrat pentru prima dată cuprul şi aurul), apoi “Epoca de bronz”, “Epoca Fierului” şi – în sfârşit – “Epoca Dacă”. Toate aceste culturi au lăsat urme ca nicăieri în altă parte a lumii.

Sarmizegetusa Regia, capitala statului dac şi complexul de fortificaţii din jurul muntelui sfânt (Kogaionon) se aflau în Munţii Orăştie, în apropiere de prezenta localitate Grădişte, lângă Hunedoara.

În secolul XIII, Hunedoara devine un comitat, iar în secolele ce urmează au loc multe lupte pentru evitarea cuceririi de către populaţiile vecine (printre acestea se numără luptele antiotomane ale lui Iancu de Hunedoara, răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, revoluţia de la 1848 şi lupta pentru unirea cu România.

 

Turism
Renumit prin frumusetea peisajului si bogatia folclorica si etnologica, judetul Hunedoara dispune de numeroase obiective turistice. În judet se afla, de asemenea, numeroase vestigii ale trecutului, monumente istorice care pot suscita interesul unor turisti avizati. Turismul montan, drumetiile si excursiile pot fi practicate in tot timpul anului, in toate anotimpurile. În masivul Retezat sunt numeroase trasee alpine care includ varfurile Peleaga, Bucura, Judele Mare, Turnul Portii sau crestele Stinisoara si Pintenul Slaveiului, toate situate in zona centrala a masivului. Cabanele din Retezat si Paring (Pietrele, Gura Zlata, Buta, Lunca Florii, Groapa Seaca, Valea de Pesti, Montana, Brazi) sunt tot atatea locuri de popas si de agrement. Itinerariile turistice mai strabat cateva defilee cum sunt acelea de pe Crisul Alb (in aval de localitatea Vata de Jos), defileele Jiului si Muresului (culoarul Deva – Zam), Portile de Fier ale Transilvaniei, defileele-chei de pe raul Cerna (Teliuc – Hunedoara) de la Zlasti si cele trei “porti” ale Streiului de la Ohaba de sub Piatra, de la Ciopeia si Subcetate. Lacurile de munte, de origine glaciara, sunt obiective turistice de o mare valoare. Cele mai numeroase sunt in Muntii Retezat (82), in Paring, Godeanu, Tarcu si Surianu. Cascadele, repezisurile, bulboanele de la Izvorul Crisului, Bulzesti, Bampotoc, Sibisel, Muntii Retezat, etc. dau un farmec deosebit peisajului. Principalele zone turistice etno-folclorice ale judetului Hunedoara sunt: Tara Zarandului cu obiectivele turistice: Muntele Gaina, Muntele Vulcan (rezervatia naturala), orasul Brad (Muzeul Aurului), Panteonul de la Tebea (Gorunul lui Horea si mormantul lui Avram Iancu), satele Crisan, Criscior, Ribita, Baia de Cris- toate avand biserici vechi, monumente istorice. Valea Muresului cuprinde principalele obiective turistice:

 • Satul Aurel Vlaicu – fost Bintinti, satul natal al lui Aurel Vlaicu, unde se afla si casa memoriala a acestuia.
 • Orastie – orasul unde in 1582 a aparut “Palia de la Orastie” , locul unde a trait marele umanist Nicolaus Olahus si unde exista o veche scoala romaneasca, din 1731.
 • Costesti, Blidaru, Gradistea de Munte – unde se pastreaza ruinele principalei asezari a regatului dac – Sarmizegetusa Regia. Aici se afla ipoteticul munte sfant al dacilor, Kogion, asa cum il numeste Strabon.
  Turdas – asezare unde s-au descoperit vestigii ale culturii neolitice.
 • Simeria – oras, nod de cale ferata, aici se afla renumitul parc dendrologic care adaposteste colectii de arbori din toata lumea.
 • Vetel – comuna de pe Valea Muresului, vechea asezare romana Micia (castru roman).
 • Branisca – fortareata datand din sec. XIV, ulterior castel renascentist al familiei Martinuzzi.
 • Lesnic, Gurasada, Zam – comune pe teritoriul carora se afla vechi biserici, monumente de arhitectura.
 • Tinutul Padurenilor cuprinde partea de est a muntilor Poiana Ruscai.

Principalul punct de interes turistic este municipiul Hunedoara, centru siderurgic de veche traditie. Aici se afla Castelul Corvinestilor, cel mai important monument laic de arhitectura gotica din Romania. Constructia castelului (inceputa inainte de 1400) a fost continuata de Iancu de Hunedoara, regele Matei Corvin si de principele Transilvaniei Gabriel Bethlen. În momentul de fata castelul este restaurat, in salile lui se organizeaza spectacole de muzica preclasica si de muzica veche. Împrejurimile municipiului Hunedoara prezinta interes turistic prin asezarile: Teliucu Inferior (mine de fier datand din antichitate, lacul de acumulare si baza de agrement Cincis), Ghelar (zacamintele de fier exploatate din perioada romana, cele mai vechi furnale, aici se fabricau sabii si lancii in vremea Huniazilor). Zona padurenilor reprezinta un adevarat tezaur etnografic, in special in satele Cerbal, Bunila, Toplita, Lunca Cernii de Jos. Costumele populare sunt de mare originalitate si s-au pastrat nealterate obiceiurile si traditiile de secole. Prin colorit si motive decorative se imprima deosebiri costumelor, in functie de varsta celor care le imbraca. În zilele de sarbatoare, femeile padurence poarta cojoace inflorate, un pieptar cu blana de oaie acoperit cu flori sau pene. Motivele florale sunt cusute cu matase. Padurenii practica si arta prelucrarii lemnului (cruci de lemn de-a lungul satelor, furci de tors, bate, teci de cutite). De asemenea, turnatul cositorului dupa o tehnica proprie, arhaica este folosit si la aplicarea de catarame si tinte pe fasii de piele. Asa se confectioneaza renumitele podoabe pentru femei, cingatoarea sau boltul, o piesa tipica portului padurenesc. Tara Hategului este nucleul de etnogeneza a poporului roman, este izvorul istoriei romanesti, locul unde, cum spunea Nicolae Iorga, s-a hotarat acum doua mii de ani, care e limba pe care o vom vorbi, care e sufletul care ne va salasui in trupul nostru tracic, care vor fi prieteniile si dusmaniile noastre fata de multele neamuri ale lumii. Fiecare epoca istorica si-a pus amprenta, prin vestigii, pe acest vechi tinut romanesc, incepand cu epoca preistorica (pesterile de la Ohaba-Ponor si Cioclovina).
Principalele obiective turistice din zona sunt:

 • Calan Bai (statiunea de ape termale din anticul Aquae)
 • Streisingeorgiu – la confluenta Streiului cu Valea Luncani, renumit prin biserica din sec.XI, unul din cele mai vechi monumente de arhitectura medievala din tara, cu o fresca datand din anul 1313.
 • Strei – cu o biserica din sec.XIII.
 • Sintamarie – Orlea – biserica reformata de aici a fost initial Capela de curte ortodoxa romaneasca, construita in sec. XIII de familia de cneji Candea, in stil romanic.
 • Castelul Sintamarie Orlea este o constructie baroca din sec. XIX si adaposteste acum un complex turistic. Manastirea Prislop, intemeiata de calugurul Nicodim in 1414. Aici si-a scris Nicodim evanghelia si a functionat o scoala de zugravi condusa de Popa Simeon din Pitesti.
 • Biserica-monument istoric de la Densus, una dintre cele mai vechi si mai interesante constructii religioase din tara, ridicata in sec. XIII, pe ruinele unei vechi constructii antice, cu materiale provenite de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Se observa elemente de constructie paleocrestina. Este considerata una dintre cele mai vechi biserici din Romania. Densus este locul de bastina al familiei Densuseanu: Aron, Nicolae si Ovid.
 • Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane, se afla pe valea raului Zeicani Orasul a fost fondat de imparatul Traian dupa cucerirea Daciei. Aici se afla Amfiteatrul cu 5.000 locuri, Forumul, Palatul Augustalilor, temple, apeducte.
 • Cetatea si biserica Colt, a apartinut familiei de cneji Candea, care l-au slujit pe Iancu de Hunedoara. Legenda situeaza aici actiunea romanului “Castelul din Carpati” de Jules Verne.
 • Sinpetru – sat situat langa Sintamaria Orlea, poseda o biserica monument de arhitectura din sec. XIII. Aici se afla un renumit depozit fosilifer cu schelete si oua de dinozaur.
 • Pesterile Cioclovina, Ohaba Ponor si Tecuri – situate pe un versant al Muntilor Surianu, contin urme de locuire din paleolitic. Pesterile prezinta interes si sub aspect geologic, prin unicitatea configuratiei rocilor.
 • Sub aspect etno-folcloric, zona Tarii Hategului prezinta un mare interes. O inestimabila valoare o au “scoartele” din Hateg, indeosebi cele din perimetrul satelor Baesti- Pui, precum si portul popular elegant, in care combinatia de culori alb si negru confera un rafinament aparte.
 • Încrustarile din lemn, mai ales furcile plate (de la Clopotiva) si unele piese de arhitectura populara se remarca prin originalitate si un simt artistic special. “Hateganele” si “Caluserul” formeaza piese predilecte ale melosului popular.
 • Baza materiala de care dispune turismul din judetul Hunedoara este reprezentata de 20 hoteluri, 7 hanuri, 12 cabane, 17 vile turistice si 7 tabere de elevi.
 • În judetul Hunedoara se afla statiunile balneo-climaterice Geoagiu Bai, Vata de Jos si Aquae – Calan Bai.

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Judetul Vrancea

Judetul Vrancea   Asezare Geografica Are o suprafață de 4.863 km², reședința județeană este municipiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.